Home

Nieuws 250 x bekeken

NOP en NVP springen in de bres voor knelgevallen

Arnhem – De NOP (Nederlandse Organsiatie van Pluimveehouders) en de NVP (Nederlandse Vakbond Pluimveehouders) willen bij het ministerie van ELI pleiten voor een oplossing voor ’echte’ knelgevallen in de omschakeling van kooi- naar alternatieve huisvesting voor leghennen.

Dat meldt voorzitter Jan Willem Lagerweij van de kring leghennenhouders van de NOP tijdens een bestuursvergadering in Arnhem. De belangenbehartigers rekenen tot echte knelgevallen de legpluimveehouders die aantoonbaar buiten hun schuld de voor de omschakeling vereiste vergunningen op tijd voor elkaar kunnen krijgen en daardoor niet voor 1 januari 2012 kunnen overstappen.
Het bestuur van de NOP-kring leghennenhouders benadrukt dat het voor deze pluimveehouders geen uitzondering op het kooiverbod wil bepleiten, maar wil aandringen op het bespoedigen van de vergunningverlening. Het kringbestuur houdt vast aan het verbod op de productie van eieren uit traditionele kooien vanaf 1 januari 2012.
Uit een inventarisatie van het Productschap Pluimvee en Eieren bleek dat 115 pluimveehouders verwachten per 1 januari 2012 niet of niet geheel aan de houderijvoorschriften te kunnen voldoen. Een tweede inventarisatie moet meer informatie opleveren over de redenen waarom bedrijven verwachten de omschakeling niet tijdig te realiseren. Daarbij ligt de nadruk op de problemen met vergunningverlening.
de belangenbehartigers hopen dat staatssecretaris Bleker de inventarisaties meeneemt in zijn overwegingen. Hij stuurt de Kamer naar verwachting uiterlijk 1 april een brief over de stand van zaken.

Of registreer je om te kunnen reageren.