Home

Nieuws

NMa ziet flexibelere gasmarkt, lagere prijzen

Den Haag – De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) denkt dat de groothandelsmarkt voor gas vanaf 1 april flexibeler wordt, met mogelijk lagere gasprijzen tot gevolg. Tegelijk kunnen WKK-bezitters hun elektriciteit door een koppeling van markten ook verder weg afzetten, tegen hogere prijzen. Dat blijkt uit het recent verschenen NMa-rapport De Nederlandse Energiemarkten in 2010.

Markten integreren volgens de NMa, wat leidt tot meer marktwerking. De elektriciteitsbeurzen APX, Belpex, EPEX Spot Frankrijk en Duitsland en NordPool Spot in Scandinavië zijn nu gekoppeld. Hierdoor kunnen telers inspelen op ontwikkelingen buiten Nederland, en bijvoorbeeld leveren aan afnemers in Noorwegen.

Tegelijk kan door meer concurrentie op het netwerk ook de elektriciteitsprijs dalen, aldus energiespecialist Rob van der Valk van belangenorganisatie LTO Glaskracht.
Voor gas geldt dat er voldoende gas beschikbaar is, ook door de toename van vloeibaar LNG-gas, maar markten pas vanaf April door een nieuw systeem meer op elkaar aansluiten. Aanbieder GasTerra biedt vanaf dan meer mogelijkheden aan buitenlandse bedrijven ook “Gronings gas” te leveren.

“Dat kan de prijs drukken”, aldus Van der Valk. “Nu controleert Gasterra de markt. Buitenlandse aanbieders kunnen wel gas importeren, maar de consumptie in de tuinbouw kent een erg onregelmatig verloop. Dat betekent dat men soms plotseling meer gas nodig heeft, en daarvoor heb je een bron in de buurt van je afnemers nodig.”

Of registreer je om te kunnen reageren.