Home

Nieuws 292 x bekeken

Milieudefensie klaagt leverancier Unilever aan

Rotterdam – Unilever gebruikt palmolie van een Maleisische producent die op grote schaal mensenrechten en milieunormen schendt. Dat stellen althans Milieudefensie en een serie vooral kleinere milieuorganisaties.

Unilever gebruikt de palmolie in onder meer mayonaise en zeep. Milieudefensie en co dienen officieel een klacht in tegen vier organisaties die het betreffende bedrijf, IOI, van duurzaamheidscertificaten voorzien. Via deze organisaties heeft de Ronde Tafel voor Verantwoorde Soja, waar voedingsconcerns en palmolieproducenten de handen ineenslaan, enkele plantages als duurzaam bestempeld. IOI zegt zelf de op één na grootste producent van palomolie ter wereld te zijn, met 12 palmoliefabrieken en 77 plantages in Maleisië en Indonesië. IOI is ook in Nederland actief in Wormerveen en Rotterdam, via de dochteronderneming Loders Croklaan B.V. Laatstgenoemde raffineert op jaarbasis zo’n 1,3 miljoen ton palmolie. In november 2008 kocht Unilever de eerste als duurzaam gecertificeerde palmolie. De certificaten worden ”GreenPalm” genoemd. Begin 2010 was 15 procent van de palmolie die Unilever verwerkte gecertificeerd en halverwege het jaar was vrijwel alle palmolie die Unilever verwerkt gecertificeerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.