Home

Nieuws

Milieubureau VN bezorgd over bijen

New York - Het milieubureau van de Verenigde Naties (Unep) luidt de noodklok over de internationale bijenpopulatie. Op sommige plekken in de wereld is het aantal bijen met wel 85 procent gedaald.

Dat kan leiden tot een internationale crisis, aldus een VN-rapport dat donderdag naar buiten is gebracht.

Volgens het milieubureau moet meer worden gedaan om de bij te redden. Zo zouden boeren een toeslag moeten krijgen als ze bijvriendelijk boeren. Ook moet voorzichtig worden omgesprongen met pesticiden en moeten beheerde bijenkorven worden vrijgehouden van ziektes.

Waarom het aantal bijen de afgelopen jaren zo hard afneemt, is nog onduidelijk. Volgens de Unep is een aantal factoren bepalend: het verlies van leefgebied, parasieten, luchtvervuiling en het gebruik van pesticiden zouden een rol spelen.

Bijen zijn cruciaal in het bestuiven van planten. Honderd plantensoorten leveren nagenoeg al het voedsel in de wereld en zeventig daarvan zijn afhankelijk van bijen, aldus UnepP. Zonder de diertjes moeten de planten handmatig worden bestoven, een zeer kostbare bezigheid.

,,Mensen hebben de illusie gecreëerd dat we in de 21e eeuw onafhankelijk zijn van de natuur door de technologische vooruitgang. Bijen onderstrepen de realiteit dat we juist meer, niet minder afhankelijk zijn van de diensten van de natuur’’, aldus Achim Steiner, directeur van Unep.

Of registreer je om te kunnen reageren.