Home

Nieuws 2 reacties

Mestproductie in 2010 ruim boven Nederlandse plaatsingsruimte

Voorburg – De Nederlandse veestapel heeft in 2010 486.300 ton stikstof geproduceerd en 175.800 ton fosfaat.

Dat blijkt uit een overzicht van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De stikstofproductie is hiermee 0,4 procent hoger dan in 2009. De fosfaatproductie is 0,6 procent hoger.

Omdat het bemestbaar areaal landbouwgrond steeds kleiner wordt, neemt de hoeveelheid geproduceerde stikstof per hectare toe. In 2010 is dit met 269 kilo stikstof per hectare het hoogst sinds 2001. De fosfaatproductie bedraagt 97 kilo per hectare. Daarmee is de mestproductie ruim boven de gebruiksnormen voor dierlijke mest. Die bedraagt voor stikstof 170 kilo uit dierlijke mest per hectare (250 kilo voor melkveebedrijven met minimaal 70 procent grasland). Voor fosfaat geldt een gebruiksnorm tussen de 70 en 85 kilo fosfaat per hectare, afhankelijk van de fosfaattoestand van de bodem.

Bij de berekeningen van de stikstofuitscheiding van de veestapel van het CBS worden ook de gasvormige verliezen meegerekend. Dit is echter maar 0,01 procent van de totale stikstofproductie. In 2010 was in Nederland 1,81 miljoen hectare landbouwgrond bemestbaar.

De laagste mestproductie per hectare was in 2004. Toen werd gemiddeld 246 kilo stikstof en 85 kilo fosfaat per hectare geproduceerd.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Er zijn in Nederland twee zaken fout. De bemestingsnormen worden steeds lager, de vraag is, waarom. Van de goed landbouwgrond wordt natuur gemaakt, waarom. Doel, problemen verzinnen om het de boeren moeilijk temaken!

 • no-profile-image

  Boer(in) zijn is prima!

  Hoe kan het CBS de productie berekenen?
  Vele melkveebedrijven doen mee aan de BEX en proberen zo efficiënt mogelijk te voeren zodat het stikstof en fosfaat productie per dier wordt terug gebracht. Dit wordt in de praktijk met SUCCES uitgevoerd. Ook wordt er veel moeite gedaan om de stikstof en fosfaat in het voer bestemd voor varkens en kippen te reduceren.
  Wat een enorm negatief verhaal van de CBS. Het is belangrijk dat dit soort zaken correct wordt weer gegeven. Waarom dan dit verhaal?
  Als de CBS iets van zich wil laten horen is dit prima maar niet d.m.v. dergelijke negatieve stemming makerij verhalen.

Of registreer je om te kunnen reageren.