Home

Nieuws 306 x bekeken

'Mensen hebben de illusie van onkwetsbaarheid'

Zoetermeer - Jaarlijks overlijden vijftien tot twintig mensen als gevolg van een bedrijfsongeval.

Zorgelijk is, dat dit aantal de laatste jaren niet meer afneemt. Om boeren en tuinders opnieuw met hun neus op de risico’s te drukken, lanceerde Stigas, de preventiedienst voor de agrarische en groene sectoren, daarom onlangs opnieuw een veiligheidscampagne. Boeren kregen al een veiligheidskrant in de bus en kunnen tot 2012 gratis ondersteuning krijgen bij de uitvoering van een veiligheidscheck op hun bedrijf.

Ton van de Wijs, directeur en psycholoog bij het Instituut voor Psychotrauma (IVP): ”Mensen weten wel waar de gevaren zitten, maar het is mensen eigen om gevaar onder te taxeren. We hebben een illusie van onkwetsbaarheid. Je loopt immers de hele dag gevaar. Bij het oversteken kun je overreden worden, als je van de trap loopt, kun je vallen. Als je bij al die gevaren stil gaat staan, heb je geen leven. We leren als mensen dus om gevaar te relativeren. Maar soms slaat dat door. Dan denk je: dat gebeurt mij niet. Ik heb het al honderd keer zo gedaan en dat ging altijd goed, het zal deze keer ook wel goed gaan. Als het dan toch mis gaat, is dat een enorme schok.”

5 procent van de slachtoffers komt er psychisch niet uit zichzelf bovenop. ”De ervaring leert dat als er na zes weken nog klachten zijn, die daarna niet vanzelf meer afnemen”, zegt Van de Wijs. ”Afwachten heeft dan geen zin meer, je moet je echt door laten verwijzen naar een psycholoog.

Met behulp van therapie zijn de klachten vervolgens goed weg te nemen. Je doet jezelf te kort als je het niet doet, want de problemen zijn niet mis. Mensen worden bijvoorbeeld heel neerslachtig en zien het nut van de dingen niet meer in. Dat zijn hele nare gevoelens.”

Of registreer je om te kunnen reageren.