Home

Nieuws 176 x bekeken 1 reactie

Meeste bloembollen naar de VS

Lisse - In 2010 heeft Nederland 3,6 miljard bloembollen geëxporteerd.

Dit is 2 procent meer dan in 2009. De exportwaarde daalde daarentegen met 6 procent tot 313 miljoen euro. De grootste afnemer van bloembollen zijn nog altijd de Verenigde Staten. Met uitzondering van 2004 gaan al sinds 1998 de meeste bloembollen naar de VS. In 2010 waren dit bijna 800 miljoen stuks. Dat is 10 procent minder dan in 2009. Ondanks deze afname blijven de VS met een aandeel van ruim 20 procent de belangrijkste afnemer.

Ongeveer 60 procent van de bloembollen wordt afgezet in Europa. Na de VS is Duitsland de grootste afnemer. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Ruim de helft van de uitgevoerde bloembollen betreft tulpen. Daarna volgen gladiolen, narcissen en hyacinten. De tulp is ook goed voor ruim de helft van het bloembollenareaal in Nederland. In 2010 werd op 23,2 duizend hectare bloembollen geteeld, 300 hectare minder dan een jaar eerder.

Het CBS meldt tevens dat vorig jaar er nog 1,7 duizend bedrijven met bloembollenteelt waren. Dat is 7 procent minder dan in 2009. In de laatste dertig jaar daalde het aantal bollentelers vrijwel ieder jaar. Doordat de teeltoppervlakte stevig toenam is er behoorlijke schaalvergroting opgetreden. In 2010 teelde een bedrijf met bloembollen gemiddeld op bijna 14 hectare. Dit was in 1980 nog geen 3 hectare.

Arie in t Veld

Eén reactie

  • no-profile-image

    Ja ,ja het werkt goed met een gesloten markt. Als je als handelaar bollen bij die lieden koopt betaal je minimaal $300 tot $350 voor 1000 tulpen.
    Dit noemen ze een gesloten markt, en is zeer slecht voor de teler in Nederland.
    En ik ben een handelaar DUS ik kan het weten.

Of registreer je om te kunnen reageren.