Home

Nieuws 292 x bekeken

'Meer vergroening GLB prima, maar houd het simpel'

Brussel – De EU-landbouwministers vinden verdere vergroening van het Europees landbouwbeleid (GLB) een goede zaak, mits de maatregelen daartoe eenvoudig en kosteneffectief zijn.

Dat staat in de conclusies, die de EU-landbouwministers donderdagmiddag hebben aangenomen aangaande de komende hervorming van het GLB. De conclusies vormen een reactie op eerste voorstellen voor deze hervorming, die EU-landbouwcommissaris Dacian Ciolos in november vorig jaar heeft gedaan.

De landbouwministers zijn van mening dat het huidige GLB al belangrijke elementen ter vergroening bevat. Voorts hebben ze zich uitgesproken voor een krachtig GLB, met een navenant omvangrijk budget.

De Nederlands-Deense voorstellen voor vereenvoudiging van het landbouwbeleid zijn omarmd door de andere lidstaten en hebben een plek gekregen in de conclusies. Deze voorstellen zien onder meer op een vermindering van de controlelasten voor boeren.

Opmerkelijk is verder dat een significante groep landen bezwaren heeft tegen het maximeren van de uit te betalen steun. Al langer gaan stemmen op voor het stellen van een plafond aan de steun, maar landen als het Verenigd Koninkrijk hebben dat tot nu toe tegengehouden.
Ook vinden de landbouwministers dat het mogelijk moet blijven om de steun in een aantal ’gevoelige sectoren en regio’s’ gekoppeld te houden aan de productie.

De landbouwsteun moet vooral terechtkomen bij actieve boeren, zoals ook Ciolos wil, met daarbij speciale aandacht voor kleine ondernemers, aldus de Raad.

EU-boerenkoepel Copa-Cogeca juicht het pleidooi voor een sterk GLB toe, maar is tegelijk bezorgd over onderhandelingen van de EU over vrijhandel, met name met Mercosur.

Zie ook: Potocnik: zonder vergroening geen GLB

Of registreer je om te kunnen reageren.