Home

Nieuws 196 x bekeken

Landrechten vrouwen essentieel voor voedselvoorziening

Heidelberg – Landrechten voor vrouwen zijn ten minste gedeeltelijk de sleutel tot het oplossen van het wereldvoedselprobleem.

Dat stelt mensenrechtenorganisatie FIAN aan de vooravond van de Internationale Vrouwendag. In de praktijk kunnen vrouwen in veel landen in Afrika en delen van Azië met voedseltekorten geen land bezitten.

Vrouwen maken in sommige landen echter 70 procent van de boerenstand uit. Ze leiden vooral de kleine bedrijven en zijn daardoor dubbel achtergesteld. Kleinschalig opererende boeren kunnen überhaupt moeilijk aan kapitaal komen. Vrouwen ontvangen echter circa 10 procent van al het krediet dat naar kleinschalig boerende bedrijven gaat.

Volgens de VN is juist investeren voor de voedselzekerheid in de derde wereld essentieel. Men beschikt vaak over matig zaaigoed, weinig kunstmest en nauwelijks mechanisatie.

Het zijn volgens FIAN, dat opereert vanuit Duitsland, dan ook vooral vrouwen die lijden onder ”landgrabs”, waarbij vaak internationale investeerders honderdduizenden tot miljoenen hectare land kopen.

Of registreer je om te kunnen reageren.