Home

Nieuws 401 x bekeken 7 reacties

LEI vreest koude sanering varkenshouderij door mestoverschot

Wageningen – Een koude sanering dreigt voor de varkenshouderij als er niet snel minder fosfor in het veevoer wordt gerealiseerd en de mestverwerking niet op gang komt.

Dat constateren onderzoekers Harry Luesink en Aart van den Ham van LEI van de Wageningen Universiteit.

De onderzoekers vrezen hoge mestafzetkosten voor varkenshouders omdat de plaatsingsruimte voor fosfaat steeds krapper wordt. Via het voerspoor kan maximaal een reductie van 10 miljoen kilo fosfaat gerealiseerd worden. 5 miljoen kilo zal dan nog via mestverwerking tot exportwaardige producten bewerkstelligd moeten worden, omdat op basis van de gebruiksnormen en de productie van dierlijke mest in 2013 voor 23,5 miljoen kilo fosfaat geen afzetruimte is in de Nederlandse landbouw.

Het gaat hierbij om 8,5 miljoen kilo fosfaat uit graasdiermest en 15 miljoen kilo fosfaat uit varkensmest. ”De benodigde reductie van 8,5 procent fosfaat in rundveedrijfmest ten opzichte van 2009 is met vermindering van het fosfaatgehalte in het voer tegen geringe kosten te realiseren”, aldus de onderzoekers.

Voor varkensmest is de benodigde reductie moeilijker te behalen. ”Hoewel voerleveranciers hun verantwoordelijkheid moeten nemen, dient de vraag naar fosforarm voer van de veehouders te komen”, aldus Luesin en Van den Haam. ”Bij hen moet de urgentie voor de eigen situatie in 2013 daarom snel helder zijn”, aldus de onderzoekers.

Zie ook de rubriek opinie: Krimp varkensstapel onvermijdelijk als niet snel actie volgt

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Sanering komt ook zonder mest overschot wel, wacht maar tot GroenLinks zijn wet m.b.t. tot dierhouderij heeft gelanceerd in de Tweede Kamer. Als deze door de kamer komt zal ook de Eerste Kamer weinig reden hebben om als nog een streek te zetten. Koeien in de wei zal nog gaan, maar varkens en vlees kippen in de weide. Dat zie ik toch niet gebeuren, dus het gevolg is opdoeken intensieve veehouderij. GroenLinks is niet vn plan de gevolgen van deze hobby wereld kundig te maken.

 • no-profile-image

  Han, Dierenwelzijn en Respect voor Alle leven zijn geen linkse hobbys, maar behoren deel uit te maken van de intrinsieke beschaving van ieder mens. Zélfs van confessionelen!

 • no-profile-image

  Dacht jij dan Han dat de regeringspartijen hier in meegaan? doen ze helemaal nooit, alle linkse plannen mbt tot van de intensieve veehouderij gaan de prullenbak in . Dank God maar op zn blote knieen dat de SGP 1 zetel heeft gehaald dus er is een meerderheid

 • no-profile-image

  Varkensboertje, jij bent een oerstom Paasrund! God bestaat niet en de SGP speelde 1 zetel kwijt. Da's procentueel precies evenveel verlies als dat andere bijbelse geklootschap. Juist ja: het door en door verdorven CDA!

 • no-profile-image

  Maar Katja toch wat is dit nu voor taal wat moet Thieme en de rest van haar partij hier wel niet van vinden ?. Ik weet niet of je het weet maar het meerendeel van de pvdd zit bij een christelijke stroming genaamd de zevende dag adventisten zijn nog extremer als de SGP. Begin je altijd te schelden als je je gelijk niet krijgt?.Oh ja en ik stem geen SGP maar CDA die partij waar jij van beweerde dat ze weg gevaagd zouden worden maar er nog steeds zijn en nog genoeg macht hebben om het beleid wat uitgevoerd moet worden kan worden uitgevoerd

 • no-profile-image

  Raaskal maar raak vanuit jouw met vetledergebonden statenbijbels dichtgemetselde Vallei. 'Paasrund' is helemaal geen scheldwoord en heel wat boeren zouden ervoor tekenen als ze er eentje op stal hadden. Binnen de PvdD zitten inderdaad een paar adventisten en Thieme en Koffeman zijn daarvan de meest bekende personen. Maar de partij an sich heeft helemaal niks met geloof van doen. Dat ligt bij SGP, CU en CDA wel even anders dacht ik. En daarom gaan die inherent onbetrouwbare geklootschappen straks ook, mét de grote confessionele leugen, verdwijnen. Van der Staai raakte niet voor niks een statenzetel kwijt. En de afbraak van het CDA is al jarenlang bezig. Geloof mij, uit Verhagen's as zal nooit meer iets anders dan onkruid verrijzen! Voor mijn part op Bleker's ponyakker!

 • no-profile-image

  Ferme taal Katja maar ik denk dat jij en ik dat niet gaan meemaken. Wat we nog wel gaan meemaken is dat de protestpartij van thieme en de rest word opgedoekt en wel met de reden dat straks niemand meer een partij serieus neemt die kogelvrije vesten aan katten uitdeelt en die een verbod wil op ronde viskommen . Wat een niveau of er niks belangrijker is . En ik denk dat uit Verhagen s as een partij herrijst die nog sterker is als ooit.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.