Home

Nieuws

LED verlichting positief voor kasteelt

Wageningen - LED-verlichting boven de planten is niet alleen goed voor het plantmateriaal, het is energiezuinig, minder milieu belastend, geeft minder stralingswarmte en er is geen geel-oranje gloed aan de horizon.

Sierteeltkweker Maarten Bloemen levert het bewijs. Hij is altijd op zoek naar nieuwe mogelijkheden voor kwaliteitsverbetering, waarbij licht een belangrijke factor is. Jarenlang pionieren met groeilampen leidde uiteindelijk tot LED-licht.

Proeven laten zien dat de planten beter af zijn met deze licht-concentratie. Om het hele teeltproces onder de led-lampen goed te monitoren, wordt er gedurende het groeiseizoen elke vier weken een tussenrapportage uitgevoerd. Hierbij wordt de totale teelt bekeken en vastgelegd. Niet alleen het licht, maar ook zaken als substraat, bemesting en het lichtverlies door de tunnels en de daarin aanwezige condens.

Van alle metingen wordt een verslag gemaakt, compleet met foto’s. Bloemen heeft nu het hele vermeerderingsgedeelte in zijn kas voorzien van LED-lampen, maar blijft bezig met innoveren en vernieuwen in zijn verlichtingsplan.

Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.