Home

Nieuws

Kritiek op Keuringsdienst in uitzending plastics groente

Doetinchem – Het televisieprogramma Keuringsdienst van Waarde geeft geen volledig beeld over effecten van plastic verpakkingen bij biologische groente en fruit.

Dat zegt Arend Zeelenberg, aangesteld als ketenmanager biologische groente en fruit.

De programmamakers stellen dat veel plasticverpakkingen gemaakt zijn van gentechmais. Ze zetten daarmee vraagtekens bij de duurzaamheid van vooral biologische groente in die verpakking.

Zeelenberg: ”Ze vergeten daarbij te vertellen dat leveranciers juist afnemers de keuze biedt voor GMO-vrije verpakking. Eosta gebruikt bijvoorbeeld geen plastics uit gentechmais.”

Ook wijst het programma op problemen bij het composteren van veel verpakkingen in Nederlandse afvalverwerkingsinstallaties. Het composteerproces van 10 weken is te kort voor een volledige afbraak. Het gevolg is dat veel verpakkingen gewoon bij het restafval terechtkomen.

Volgens Zeelenberg vergeten de programmamakers te wijzen op recent onderzoek van Wageningen UR over de milieu-effecten van composteerbare verpakkingen. Dat onderzoek Natuurlijk verpakt benoemt voordelen van afbreekbare verpakking in de productiefase. ”Er was veel vraag van leveranciers en retail over afbreekbare verpakkingen. Het kost veel en levert het wel voldoende op? Op basis van dit onderzoek heeft een aantal partijen juist besloten door te gaan met afbreekbare verpakkingen.” Zeelenberg verwacht dat supermarkten eisen gaan opstellen voor het gebruik van verpakkingen, omdat biologische groente verpakt moeten worden als ze naast losse gangbare groente verkocht worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.