Home

Nieuws 155 x bekeken 1 reactie

Kootwijkerbroekse stichting: nog geen onafhankelijk onderzoek MKZ

Heerde - De Stichting Onderzoek Mond- en Klauwzeercrisis Kootwijkerbroek (SOMCK) ziet nog geen ruimte voor een onafhankelijk onderzoek.

Op een bijeenkomst waarbij de MKZ-crisis van 2001 werd herdacht, zegt bestuurslid Lau Jansen van SOMCK maandag dat de stichting zich ernstig beraad op de mogelijkheid van een onderzoek.

Jansen zegt dat op de hoorzitting die vrijdag is gehouden geen ruimte is ontstaan om andere gesprekken of afspraken aan te gaan met de overheid, hoezeer hij ook waardeert dat staatssecretaris Henk Bleker heeft aangegeven dat hij open staat voor een initiatief gericht op de instelling van een onafhankelijke onderzoekscommissie.

De conclusies van zo’n commissie zouden door beide partijen moeten worden aanvaard.

Oud-kamerlid Bas van der Vlies (SGP) zei op dezelfde bijeenkomst dat hij geenszins vindt dat de betrokken boeren in Kootwijkerbroek de strijdbijl moeten begraven. ”Dat zou een stoot onder de gordel zijn in de richting van de onderzoekscommissie.”
Aan de andere kant vindt hij dat hoe meer tijd verstrijkt, hoe meer de geloofwaardigheid en het gezag van de overheid er onder lijdt.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Bleker is wat dit dossier betreft beslist te goeder trouw, maar als kamerlid had Van der Vlies feitelijk moeten weten of aanvoelen dat LNV achter die MKZ-uitbraak zat. Als die commissie er is moet zij eerst eens onderzoeken wat de rol van CDI-DLO geweest is bij de MKZ-uitbraak in januari 1985 aan het Wrakkenpad in de Noodoostpolder. En ze moeten ook Hajo Apotheker eens vragen waarom hij wérkelijk terugtrad als minister van LNV. En waarom Brinkhorst toen wél die 'klus wilde klaren'. Dan komt men tenminste verder!

Of registreer je om te kunnen reageren.