Home

Nieuws

Kootwijkerbroek: eerst hoorzitting, dan commissie

Kootwijkerbroek – De Stichting onderzoek MKZ Kootwijkerbroek zegt dat een eventueel in te stellen onafhankelijk onderzoekscommissie zal moeten nagaan hoe het is misgegaan met de vaststelling van mond- en klauwzeer in Kootwijkerbroek.

De Kootwijkerbroekse commissie wil eerst de hoorzitting van vrijdag afwachten, voordat een eventuele onafhankelijke commissie wordt ingesteld. Dat zegt Lau Jansen van de onderzoekscommissie in reactie op staatssecretaris Henk Bleker, die heeft gezegd open te staan voor de instelling van een onafhankelijke onderzoekscommissie.

Jansen zegt grote waardering te hebben voor Bleker. ”Hij is de eerste bewindspersoon die naar Kootwijkerbroek is gekomen om daar over dit probleem te praten. Dat is echt grote klasse”, zegt Jansen.

Dat de onderzoekscommissie niet meteen ja zegt tegen de instelling van een onafhankelijke commissie heeft ook te maken met de ervaring uit het verleden met toenmalig landbouwminister Veerman. Veerman wilde destijds een onafhankelijke commissie instellen, maar kon het niet eens worden met de Kootwijkerbroekse partijen.

Volgens Jansen draaide de onenigheid om de vraag of de onafhankelijke commissie inzage zou krijgen in alle onderliggende documenten en niet, zoals Veerman deze week herhaalde, dat de Kootwijkerbroekers zich niet wilden vastleggen op de uitspraak. De handelwijze van Veerman heeft het vertrouwen in Kootwijkerbroek destijds niet vergroot.

Jansen: ”Als er straks een commissie komt, dan moet die uitzoeken hoe het zo gruwelijk fout heeft kunnen gaan. Vrijdag zal duidelijk worden dat de vaststelling niet juist was. Ik laat in het midden of het moedwil was of een vergissing. Maar voor een andere interpretatie geef ik geen ruimte.”

zie ook:
Kootwijkerbroek snift en lacht bij film
Bleker staat open voor onderzoek Kootwijkerbroek

Of registreer je om te kunnen reageren.