Home

Nieuws 2 reacties

Kootwijkerbroek: besluitvorming MKZ deugde niet.

Den Haag - De tests die leidden tot de vaststelling van mond- en klauwzeer in Kootwijkerbroek, hadden nooit tot massale ruimingen mogen leiden. Dat is in de kern de boodschap de Lau Jansen van de Stichting Onderzoek Mond- en Klauwzeercrisis Kootwijkerbroek vrijdagochtend in een twee uur durend betoog heeft gehouden.

Jansen sprak namens zeventien Kootwijkerbroekse veehouders tijdens de hoorzitting over het besluit om tot ruiming over te gaan nadat MKZ was vastgesteld. De veehouders stellen dat de tests niet voldeden aan de eisen die daarvoor gelden. Het uiteindelijk besluit tot besmetverklaring was gebaseerd op drie tests, waarvan twee niet geaccrediteerd waren. Een van de niet-goedgekeurde tests leidde tot de conclusie dat er MKZ was. Ook een test die pas later is aangevoerd, kan niet tot de diagnose MKZ leidden, zegt Jansen.

Volgens de Kootwijkerbroekse veehouders worden in de procedures die sinds 2001 worden gevoerd steeds nieuwe argumenten aangevoerd door het ministerie. Dat schaadt de veehouders in hun belang, omdat ze daardoor geen goed inzicht krijgen in de besluiten die leidden tot de ruiming van hun bedrijven.

Jurist J. Sluysmans van de veehouders zegt dat de conclusie niet anders kan zijn dat het besluit tot ruiming destijds niet voldeed aan de eisen van zorgvuldigheid en betrouwbaarheid. "Zij deugen niet en kunnen niet meer deugdelijk worden gemaakt", aldus Sluysmans.
Vertegenwoordigers van het Centraal Veterinair Instituut van Wageningen UR geven vrijdag nog een reactie op het betoog van de veehouders en hun vertegenwoordigers.

Meer MKZ

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Het CVI was destijds een LNV-dienst (toen ID en eerder CDI geheten) en heeft actief meegewerkt aan het doen ontstaan van virologische- en bacteriële veeziekten in ons land. Dat was jarenlang geheim LNV-beleid waarmee al rond 1983/84 (dus midden in de periode Braks) in de noordoostpolder werd geëxperimenteerd. Toen maakte een CDI- ambtenaar de fout om contact op te nemen met een (toenmalig ambtelijk) vogeldeskundige die we thans kennen als Spotvogel! Die veterinaire Lelystadse CDI-doctor dacht de schuld voor de besmetting op de wilde ganzen af te kunnen wimpelen maar zette daarmee Spotvogel juist op scherp. Dat staat allemaal beschreven in de dossiers "de Pestvogels van Veerman"en "Wachten op de Pandemie".Kortom: Kootwijkerbroek werd in 2001 slachtoffer van een geplande LNV-putsch. Varkenspest, Mkz. Vogelgriep, Q-koorts: al die ziektekiemen stammen namelijk uit hetzelfde lab! Het valt alleen verdomde lastig te bewijzen!

  • no-profile-image

    Ik ben het volledig met Katja eens. Het zal enorm moeilijk zijn het te bewijzen dat er gerotzooid wordt door LNV op het gebied van dierziekten en voedselveiligheid. Het laboratorium wat geen accredatie heeft om onderzoek te doen is eigenlijk NIET in overtreding.Iedereen mag n.l. onderzoek doen. Ook Katja, Lau Jansen, en jurist J.Sluysmans. Wettelijk gezien vanuit Europese Wetgeving , is Nederland wel verplicht om bij veewetziektes en voedselveiligheid gebruik te maken van erkende , dus geaccredeerde laboratoria. Dat men dat niet doet is vrij helder lijkt mij. Geacredeerde laboratoria hebben regelgeving waaraan men zich moet houden en de illigale laboratoria niet. Die kunnen alles doen in opdracht van de opdrachtgever, en inderdaad ook sjoemelen met uitslagen en monsters in opdracht van opdrachtgever want die betaald immers de opdracht voor de geplande uitspraak/uitslag van de testen.Ook Nederland kan opdracht geven aan Katja voor een onderzoek naar die MKZ. Katja heeft dan waarschijnlijk ook geen accredatie op dat gebied maar ik geloof Katja eerder als die gebruikte laboratoria.

Of registreer je om te kunnen reageren.