Home

Nieuws

Komkommer met bontvirus-resistentie

Zaadfima Rijk Zwaan introduceert als eerste een komkommerras met een hoge mate van resistentie tegen bontvirus.

Het zaadbedrijf is al een aantal jaren bezig met het beproeven van bontvirusresistent materiaal. Naast interne beproeving is de nu geïntroduceerde 24-185 RZ vorig jaar ook op diverse praktijkbedrijven uitgeprobeerd.

Marcel van Koppen van Rijk Zwaan: ”Het bontvirus vermeerdert zich minder snel in de resistente plant. Ook zijn de verschijnselen minder snel zichtbaar in de plant en op de vruchten.” De plant blijft na een aantasting met het virus normaal doorgroeien. Kwaliteit en productie handhaven zich op een goed niveau.

De resistentie is geen reden om minder zorgvuldig met de ziekte om te gaan. Virus kan nog steeds in de plant komen, zeker als de ziektedruk hoog is. De bekende hygiëne-maatregelen blijven dan ook belangrijk. Van Koppen: ”Het loont altijd om hygiënisch te blijven werken. Daarnaast hou je als teler de verantwoordelijkheid naar collega’s toe die geen resistent ras telen.”

Minder oogstverlies

Het ras 24-185 RZ is ook intermediair resistent tegen meeldauw. Het heeft een gemiddelde groeikracht, geeft kwalitatief goede komkommers, en vraagt geen speciale teeltsturing. Productief presteert het gemiddeld. ”De opbrengst is goed, maar het is geen bijzondere topper. Heb je geen last van virus, en zet je hem bijvoorbeeld naast Roxanna, dan laat je wel een paar komkommers liggen. Maar met een virusaantasting is dat net andersom. Dan blijft het gewas van de 24-185 RZ gezonder en vitaler.”

Van Koppen verwacht behoorlijk belangstelling bij telers die te maken krijgen met een virusbesmetting of daar elk jaar al mee worstelen. ”We verwachten dat er zeker 50 tot 70 hectare van zal komen te staan.” Het ras is geschikt voor de zomer- en herfstteelten. Op kleine schaal is al wat ervaring opgedaan in de hogedraadteelt. ”Dit jaar zullen we dit verder beproeven.”
In de nabije toekomst zullen er meer rassen uit de veredelingskoker gaan komen met bontvirus-resistentie. Ook voor de vroegste teelt. Daarom is al een herkenbaar apart label geïntroduceerd om deze lijn met virusresistente rassen onder te scharen. Deze zullen allemaal onder dit BonDefense-logo op de markt gebracht worden.

Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.