Home

Nieuws

'Klonen mag voor organen of medicijnen'

Den Haag - Volgens bijna een vijfde van de Nederlanders moet het klonen van dieren kunnen, voor bijvoorbeeld het kweken van organen en de ontwikkeling van medicijnen.

Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerd onderzoek in opdracht van het consumentenplatform van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Voor 70 procent is het klonen van dieren onaanvaardbaar.

Volgens het onderzoek vindt ruim de helft van de voorstanders dat dieren gekloond mogen worden voor de ontwikkeling van medicijnen en vindt 29 procent dat klonen mag om weefsel en organen voor transplantatie te kunnen kweken. Van de voorstanders is 17 procent van mening dat er gekloond mag worden voor een betere opbrengst of kwaliteit van dierlijke producten.

Vrouwen vinden volgens het onderzoek vaker dan mannen dat er niet gekloond mag worden. Met name oudere consumenten tussen 50 tot 64 jaar zijn tegen klonen. Lageropgeleiden zijn vaker tegen klonen dan mensen die een opleiding op hoger of middelbaar niveau hebben afgerond. Een meerderheid van de ondervraagden (63 procent) zou geen vlees, melk of eieren eten van gekloonde dieren, waarbij een kwart denkt dat het gevaarlijk is of schadelijk voor de gezondheid.

Het onderzoek werd telefonisch uitgevoerd onder duizend Nederlanders.

Of registreer je om te kunnen reageren.