Home

Nieuws

Klapkrat met poolsysteem voor bloembollensector

Noordwijkerhout – De bloembollensector krijgt beschikking over een nieuw klapkrat dat via een poolconcept kan worden gebruikt. Hiermee wordt een verregaande kostenreductie vanuit collectiviteit in de logistieke keten beoogd.

Dit plan presenteerden de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB) en handelsorganisatie Anthos donderdagmiddag aan een select gezelschap uit de sector. Vanuit een stichting, waarin commerciële partijen zich vertegenwoordigen, wordt het gebruik van het fustpoolsysteem gestimuleerd.

”Kratten zijn nu niet uniform, zeker op ketenniveau niet”, legt KAVB-directeur Jan van Aartrijk uit. ”Er zijn wel exportbedrijven die een eigen logistieke lijn hebben en deze beschikbaar stellen aan producenten, maar dat is nog te smal. Wij introduceren dit in vijf jaar tijd uitgewerkte plan, dat op verzoek van de praktijk tot stand is gekomen. De bollensector ontwikkelt zich snel, wij proberen daar op deze manier op in te spelen. De kratten zijn inklapbaar en opnieuw te gebruiken. Ze bevatten ook barcodes waarin informatie kan worden opgeslagen. In de zomer willen we het systeem invoeren.”

Het klapkrat wordt eerst op kleine schaal ingevoerd en in de loop der jaren moet het systeem zich uitbreiden. Vanuit een centrale pool worden de kratten met een statiegeldachtige benadering gebruikt. ”Behalve marktvoordeel, bevat dit ook duurzaamheidselementen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.