Home

Nieuws

Klachten over 'duurzame' producent palmolie

Amsterdam - Verschillende internationale milieuorganisaties, waaronder de Nederlandse Milieudefensie, hebben een klacht ingediend tegen de organisaties die het Maleisische palmoliebedrijf IOI als duurzaam hebben erkend.

Volgens de milieuorganisaties maakt IOI zich op verschillende plantages schuldig aan het schenden van mensenrechten en milieunormen.

De klacht is bij vier certificeringsorganisaties ingediend, zo bleek dinsdag. Volgens de milieugroepen is er door de organisaties niet opgetreden na eerdere klachten, waaronder een politierapport. Ze eisen nu dat het duurzaamheidscertificaat voor IOI wordt ingetrokken.

"Een bedrijf dat op een paar locaties mooi weer speelt, maar zich elders op grote schaal schuldig maakt aan het schenden van mensenrechten en milieunormen en wetgeving aan zijn laars lapt, kun je niet als duurzaam erkennen'', aldus Geert Ritsema van Milieudefensie.

IOI levert onder meer palmolie aan voedingsmiddelenconcern Unilever, dat een van 's werelds grootgebruikers is van de grondstof voor onder meer zeep en mayonaise. Het Brits-Nederlandse concern wil in 2015 alleen nog maar duurzame palmolie gebruiken in zijn producten. In augustus vorig jaar sloten IOI en Unilever nog een meerjarencontract voor de levering van duurzame palmolie.

Een jaar geleden al beschuldigde Milieudefensie het Maleisische palmoliebedrijf van omvangrijke illegale ontbossing, verwoestende bos- en veenbranden en verdringing van kleine boeren.

Unilever zegde vorig jaar een Indonesisch palmoliebedrijf de wacht aan, totdat het bedrijf kon bewijzen volledig duurzaam te werk te gaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.