Home

Nieuws

Kennis financiële markt wapen tegen volatiliteit

Den Haag – Overheden moeten flink investeren in de kennis van boeren en tuinders over financiële markten. Alleen op die manier kan de sector het hoofd bieden aan grote prijsschommelingen.

Dat zei directeur Kees Maas van Diensten Centrum Agrarische Markt (DCA) vrijdagochtend tijdens een seminar over voedselspeculatie in Den Haag. De bijeenkomst was georganiseerd door het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

Volgens Maas is speculatie niet de oorzaak van prijsvolatiliteit en heeft het aan banden leggen van de handel in derivaten of grondstoffen weinig zin. Beter is het primaire producenten inzicht te geven in hoe deze sector werkt, zodat zij daarop kunnen inspelen. ”Boeren leren hoe zij moeten melken en zaaien, maar niet hoe financiële markten werken”, stelt Maas.

Volgens de meeste sprekers is er wel degelijk een relatie tussen speculatie en volatiliteit, maar gaat het hoogstwaarschijnlijk niet om een oorzakelijk verband. LEI-onderzoeker Karl Shutes: ”Wanneer je plotseling veel kerstkaarten ontvangt, kun je ervan uitgaan dat het binnenkort Kerstmis is. Maar dat wil niet zeggen dat het Kerstmis het gevolg is van die kaarten.”

Toch wordt hier ook anders over gedacht. De Franse president Nicolas Sarkozy denkt wel degelijk dat de prijsschommelingen worden veroorzaakt door speculatie en ziet dit als een grote bedreiging voor de sociale en politieke stabiliteit in ontwikkelingslanden. Als voorzitter van de G20 heeft hij dit onderwerp daarom op de agenda geplaatst van dit samenwerkingsverband van ’s werelds grootste economieën.

De Europese Commissie is er nog niet helemaal uit hoe deze kwestie aan te pakken. Eerder dit jaar publiceerde het dagelijks bestuur van de Europese Unie een rapport waarin wordt gesteld dat meer onderzoek nodig is. Dat vindt ook staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) Niettemin houdt de Europese Commissie de deur op een kier voor strikte regulering van de financiële markten.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.