Home

Nieuws 4 reacties

Kans op drie jaar uitsluiting van bedrijfstoeslag

Den Haag – Agrariërs die ’opzettelijk’ percelen onjuist doorgeven aan Dienst Regelingen (DR) hangt een straf van drie jaar uitsluiting van bedrijfstoeslag. Dat blijkt uit folders van het agentschap van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

Den Haag – Agrariërs die ’opzettelijk’ percelen onjuist doorgeven aan Dienst Regelingen (DR) hangt een straf van drie jaar uitsluiting van bedrijfstoeslag. Dat blijkt uit folders van het agentschap van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

Met deze harde sanctie wil DR voorkomen dat boeren percelen verkeerd opgeven bij de Gecombineerde Opgave 2011. De mogelijkheid tot uitsluiting bestond al, maar de uitvoeringsorganisatie van het ministerie lijkt er nu harder mee te dreigen.

Tot en met 15 mei hebben boeren de mogelijkheid de jaarlijks verplichte opgave in te dienen bij DR. Te laat versturen of een onvolledige en/of onjuiste opgave betekent korting op de bedrijfstoeslag. Die korting kan oplopen tot 100 procent van de toeslag. Het gaat dan om honderden, duizenden tot tienduizenden euro's. In het ergste geval gaat het om uitsluiting van steun voor drie jaar.

Teken de percelen correct in, benadrukt DR. Want als later blijkt dat de grondeigenaar, zowel voor 2011 als voor het jaar (of jaren) daarvoor verkeerde oppervlakten heeft doorgegeven, ziet DR dat als opzet. Het gaat hier dus vooral om diegenen die meerdere jaren achter elkaar een te grote oppervlakte intekenen. Bij opzet wordt, aldus DR, de hele aanvraag afgewezen en kan nog een uitsluiting volgen.

De sanctie is des te opmerkelijk, omdat een grote groep nu nog steeds niet weet of de opgave voor 2010 correct is. Tot halverwege maart dienden bijna 700 boeren een bezwaar in over de perceelsopgave voor 2010. Over 2009 en 2008 lopen ook nog bezwaren.

Meer hierover in de komende Boerderij

Laatste reacties

 • no-profile-image

  DR mag dus wel zelf "fouten" maken en als de boeren dat doen worden ze zwaar afgestraft. Hoog tijd dat de ambtenaren dan ook maar gekort worden op hun inkomen en bonussen.

 • no-profile-image

  Het word tijd dat Johan Cruyf daar in Assen ook eens op onderzoek gaat.....

 • no-profile-image

  wordt het niet eens tijd dat dr ook voor een bepaalde datum alles klaar moet heben en anders ook maar opheffen

 • no-profile-image

  En wat doen we met ambtenaren die opzettelijk een foute mestwet in stand houden, die velen dupeert? Dit is niets anders dan fraude en misleiding. Crimineel dus!!! Ik dacht aan terugbetaling van salaris met terugwerkende kracht.

Of registreer je om te kunnen reageren.