Home

Nieuws 228 x bekeken

Juristen: Gronings besluit via omweg aan te vechten

Groningen – Het besluit van de provincie Groningen om de intensieve veehouderij aan banden te leggen is juridisch alleen via een omweg aan te vechten. Dat zeggen juristen Johan van Groningen van Hollander Advocaten en Joost de Rooij van Linssen advocaten.

LTO Noord heeft aangekondigd de provincie juridisch aan te pakken. Het statenbesluit zelf is niet juridisch aanvechtbaar. Jurist Van Groningen – die veel zaken doet voor intensieve veehouderijen – zegt dat de rechter via een omweg wel tot de conclusie kan komen dat de regelgeving niet in overeenstemming is met een goede regelgeving voor de ruimtelijke ordening, waarbij het besluit voor een deel buiten werking kan komen.

Dat moet echter blijken in een zaak die door een individuele ondernemer wordt aangekaart. ”Tegen het politiek besluit van de provincie zelf is geen beroep mogelijk”, aldus Van Groningen.

Joost de Rooij van Linssen advocaten in Tilburg zegt dat de provincie het recht heeft in de plannen duidelijk onderscheid te maken tussen intensieve veehouderij en de melkveehouderij. ”Dat gebeurt zelfs in Brussel, waar is bepaald dat voor kippen- en varkensbedrijven boven een bepaalde omvang een milieu-effectrapportage (MER) moet worden gemaakt, terwijl voor koeien geen MER nodig is.”

De Rooij zegt dat de provincie in de regels wel duidelijk moet maken dat de bepalingen gerelateerd zijn aan de bescherming van de omgeving. Ondernemers kunnen dat in een procedure tegen gemeente of provincie aanvechten in hun eigen concrete situatie.

Of registreer je om te kunnen reageren.