Home

Nieuws

Japanse ramp schokt wereldeconomie op termijn nauwelijks

Tokio - De Japanse economie is geschokt door de aardbeving gevolgd door een tsunami, maar de effecten op de wereldeconomie blijven vermoedelijk beperkt. Omdat Japan ook geen grote afnemer is van voedingsproducten uit de EU, lijkt ook het gevaar voor de Europese agribusiness relatief beperkt. In Nederland worden vooral bloemen en plantentelers geraakt.

Japan is vorige week vrijdag getroffen door een aardbeving met een kracht van 9 op de schaal van Richter, gevolgd door een tsunami met golven tot 10 meter hoog. Er vielen tenminste 4.200 doden en nog vele duizenden mensen zijn vermist. De beurzen wereldwijd leverden de laatste dagen fors terrein in. De graan- en olieprijs daalden, speculerend op een wegvallende vraag vanuit de klassieke grote importeur van grondstoffen: Japan.

Pimco geldt als de grootste vermogensbeheerder wereldwijd. Het Californische bedrijf denkt dat op korte termijn markten heftig blijven reageren op nieuws over de Japanse economie en vooral de dreigende nucleaire ramp nabij Fukushima. Op de middellange termijn is Japan volgens Pimco echter niet belangrijk genoeg meer de ondergrond van de moderne wereldeconomie te doen schokken.

Een blik op macro-economische cijfers geeft Pimco gelijk, zeker waar het de Japanse invloed op de Europese economie betreft. Japan geldt na de VS en China als de grootste economie ter wereld. De Japanse econimie is anderhalf keer groter dan de Duitse. Volgens het Internationaal Monetair Fonds maakte de Japanse economie vorig jaar 8,7 procent uit van de wereldeconomie.

Niet slecht voor een land met minder dan 2 procent van de wereldbevolking. De Japanse economie groeit echter al 20 jaar in een relatief langzaam tempo. Tot de ramp toesloeg koerste Japan af op een groei van 1,5 procent in 2011. In diezelfde 20 jaar kwamen economieën in China, India en Brazilië op. Daarmee neemt het relatieve belang van de Japanse economie steeds af.

Volgens de New Yorkse zakenbank Merill Lynch blijft het effect op de groei van de wereldeconomie beperkt tot enkele procentpunten. Voor de internationale agribusiness zal het effect zelfs nog kleiner zijn, denkt Cargill. Het grootste agriconcern ter wereld verwacht wel dat de logistiek nog wel even zal stokken. In Tohoku wonen echter maar een kleine 10 miljoen mensen, op een populatie van 127 miljoen.

De Nederlandse export van agrarische producten naar Japan is eveneens beperkt. Mede omdat de Japanse yen de laatste 10 jaar daalde ten opzichte van de in 1999 geïntroduceerde euro is de vraag vanuit Japan naar Nederlandse producten bovendien steeds verder gedaald. Voor Nederland blijven Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk de belangrijkste markten.

De bloemen- en plantenexport is nog het grootst met een omzet van 65 miljoen euro. Dat is inclusief de re-export van bijvoorbeeld rozen uit Kenia of planten uit Ecuador. In 2008 was de export op Japan nog 89,4 miljoen euro waard. In 2010 verkocht Nederland volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek voor 21 miljoen euro aan groenten aan Japan. Dat is 5 miljoen meer dan in 2009, maar 7 miljoen minder dan in 2008.

In 2010 bedroeg de exportwaarde van zuivel 47,9 miljoen euro. De meelindustrie verkocht voor 9 miljoen euro aan producten aan Japanse afnemers. Nederland voerde voor 11 miljoen euro aan oliehoudende zaden, meest soja, via Japan in. In Nederland staat de enige grote Japan sojaverwerkende fabriek in Europa, eigendom van Kikkoman.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.