Home

Nieuws 225 x bekeken

Japanse aardschok zet energiemarkt in beweging

Tokio – De Japanse aardbeving en tsunami raakt ook de energiemarkt keihard. De prijs voor een vat Noordzeeolie is naar beneden getuimeld tot 110 dollar per vat (159 liter), het laagste niveau sinds 23 februari.

De prijzen voor gas, elektriciteit en kolen zijn juist scherp opgelopen, met kansen voor WKK-bezitters in de tuinbouw tot gevolg.

Voor de agribusiness is de olieprijs van groot belang. Op jaarbasis gebruiken boeren 575 miljoen liter rode diesel. De prijs is ook gekoppeld aan de graanprijs. In de Verenigde Staten wordt eenderde van de mais in bio-ethanol verwerkt en bij een hoge olieprijs wordt meer bijgemengd. De toenemende bijmenging in de VS heeft voorraden omlaag geduwd.

De olieprijs stijgt overigens ook door de burgeroorlog in Libië en opstand in Bahrein. Libië behoort tot de 20 grootste olieproducenten ter wereld. Bahrein is weliswaar een kleinere speler, maar ligt geografisch wel dichtbij grote producenten Qatar, de Verenigde Arabische Emiraten en Sadoedi-Arabië.

In Japan dreigt bij reactoren in Fukushima sinds de aardschok en tsunami een nucleair drama. Daarom heeft de Duitse regering besloten alle zeven reactoren van vóór 1980 voor drie maanden te sluiten. Hiermee valt 7.000 Mw stroomcapaciteit weg, welke moet worden opgevangen door gas, kolen en decentrale energiesystemen (zoals WKK).

Voor WKK-bezitters die reeds gas hebben ingekocht maar nog wel stroom kunnen verkopen, betekent dit kansen, aldus energiebureau Endon. Het dag-voorwaarts contract op de APX-markt is op weekbasis zo’n 15 procent opgelopen tot € 60,60 per MwH. Voor levering op piekmomenten wordt circa 10 procent meer betaald.

De belangenorganisatie voor tuinders LTO Noord Glaskracht verwacht voor de middellange tot lange termijn niettemin nog altijd slechte marges voor WKK-bezitters. Er wordt volgens hen eenvoudigweg veel (kolen)capaciteit in Nederland bijgebouwd. WKK’s kunnen qua kostprijs hiermee niet concurreren.

Of registreer je om te kunnen reageren.