Home

Nieuws 386 x bekeken 11 reacties

Intensieve veehouderij op slot in Groningen

Groningen – Provinciale Staten van Groningen hebben het voorstel om de intensieve veehouderij aan banden te leggen aangenomen.

De Staten vergaderden vandaag voor de laatste keer in de oude samenstelling. LTO Noord is boos en onderzoekt de mogelijkheden om te gaan procederen tegen de provincie.

Het voorstel van CDA, VVD en ChristenUnie om onder voorwaarden uitbreiding toe te staan, kreeg geen meerderheid. Het nu aangenomen besluit heeft gevolgen voor ruim honderd bedrijven die hun mogelijkheden om zich verder te ontwikkelen in de intensieve veehouderij geblokkeerd zien. De Staten hebben wel openingen open gelaten voor bedrijven die al in een vergunningstraject zitten.

Ook voor bedrijven die om willen schakelen naar biologische houderij laten de Staten mogelijkheden open. Ook zal er een onderzoek komen naar de sociaal-economische gevolgen van het besluit.

Het aangenomen besluit behelst een indeling van de provincie in groene, gele en witte gebieden. Het overgrote deel van de provincie is wit gebied en in die gebieden is geen enkele uitbreiding van de intensieve veehouderij mogelijk. In de groene gebieden mag gebouwd worden tot een totale oppervlakte van 7.500 vierkante meter en in de oranje gebieden is uitbreiding tot maximaal 5.000 vierkante meter mogelijk.

Voorzitter Annechien ten Have van de vakgroep varkenshouderij van LTO is zeer teleurgesteld over de aangenomen plannen. Ze hekelt het ontbreken van enig flankerend sociaal beleid voor de bedrijven in de witte gebieden die door het besluit hun ontwikkelingsmogelijkheden zien geblokkeerd. ”We onderzoeken als LTO samen met onze juridische adviseurs en partijen uit de agribusiness de mogelijkheden om hier tegen te gaan procederen”, aldus Ten Have.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  In Groningen denken ze van lucht te kunnen leven. Hebben ze op school nooit economie gehad?

 • no-profile-image

  Dierenvriend, bij jou zit duidelijk ALLES nog op slot. Vooral je grijze cellen. Nihilist die je bent!

 • no-profile-image

  weer goed gesproken Katja. Terug naar de oertijd moeten we!!

 • no-profile-image

  Dit is onze toekomst als de linkse partijen de meerderheid krijgen volgens mij hebben ze in Groningen een meerderheid . Maar hoe gaan we nu om met de verdeling van gelden die worden uitgedeeld door Den Haag? . Als provincie s afzonderlijk gaan bepalen hoe bepaalde ondernemers wel en niet mogen uitbreiden? Ik vind dit een uiterst rare zaak straks gaan sommige partijen die met de verkiezingen geen meerderheid hebben gehaald het landelijke beleid bepalen en worden we via een achterdeur alsnog gedwongen om afspraken die zijn gemaakt in verleden met provincie s ,natuurorganisaties en boerenbelangenorganisaties te laten herroepen? Hier is keihard ingrijpen door Den Haag nodig mischien door overleg anders zit er vlgs mij niks anders op om de gang naar de rechter te maken

 • no-profile-image

  ik snap er ook niets meer van. Wordt Nederland nu geregeerd door landelijk beleid danwel politiek, provinciaal beleid danwel politiek of door een minderheidsgroepering die misschien per toeval ergens in het land een paar stemmen/zetels heeft behaalt?????????? Bestaat Europa uit een gezamelijk , eensgezind beleid ?? Ik denk het niet , in Nederland heeft men al 12 of 13 verschillenden politieke versies( provincies ) die men probeerd te verantwoorden. Per provincie een beleid. In plaats van minder grenzen krijgt men er dus meer!!!!

 • no-profile-image

  Gaat niet echt goed met je vlgs mij Katja je begint steeds extremere taal uit te kramen, vlgs mij mag je hier een mening en je visie geven maar jij scheld alleen maar

 • no-profile-image

  Zoals gezegd, Katja, bij jou is het echt beter om terug in de tijd te gaan. De tijd waarin vrouwen nog geen stemrecht hadden..

 • no-profile-image

  Katja, kom eens een keer een bakkie koffie drinken , wordt het
  toch nog ergens gezellig in groningen.

 • no-profile-image

  Of dit besluit goed of slecht is, moeten we af wachten. We kunnen ook zeggen dat de boeren te laat hebben gereageert op deze opstapel staande regeling. Als ze nu weer blijven afwachten wat Den Haag gaat doen met het aankomende GL wetsvoorstel m.b.t. Diervriendelijke dierhouderij. Waarin een verplichte (b)uit(en)loop wordt geregeld voor alle landbouwhuisdieren en daar aan gekoppeld meer m2 leefruimte per dier, komt de dood in de pot voor de intensieve veehouderij wel heel dicht bij. Aan die eisen kan vermoedelijk alleen de bio branche en freiland kip voldoen.

 • no-profile-image

  Beste IJzerman, ik heb ook al een uitnodiging om een kopje nespresso te komen drinken bij Berend Botje in Zuidlaren en daar wilde ik dezer dagen op het peerd van Ome Loeks naartoe gaan. De Blauwe Stad staat dan ook nog op mijn programma en tegen de avond ga ik in Onstwedde naar het Voederen der Pony's kijken in Blekers Nieuwe Natuur. Zo kom ik mijn tijd wel door, want er gaat niets boven Grun!

 • no-profile-image

  @ katja , Ik denk dat er een reaktie van jou is gewist , is dat juist of vergis ik me ????

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.