Home

Nieuws 167 x bekeken

Ifpri: actie tegen voedselcrises dringend noodzakelijk

Washington – Zonder grote beleidswijzigingen rent de wereld van de ene voedselcrisis naar de andere. Dat schrijft het International Food Policy Research Institute (Ifpri) in een notitie voor beleidsmakers.

Wat de non-profit-organisatie betreft wordt het biobrandstoffenbeleid van de VS en de EU daarom hervormd en moeten markten opener en beter gereguleerd worden.

In 2007 en 2008 stegen voedselprijzen tot recordhoogten. Met name in landen ten zuiden van de Sahara kwamen de hoge prijzen hard aan. Op grote schaal braken rellen over de voedselprijzen uit. Mensen besteden er vaak 70 tot 80 procent van hun inkomen aan voedsel. In de EU is dat hooguit 15 procent.

Volgens directeur-generaal Shenggen Fan van de Ifpri zijn de huidige prijsniveaus zeer hoog, maar in de meeste gevallen minder hoog dan in 2008. Er worden echter meer mensen geraakt, omdat nu ook prijsniveaus in India, China en Indonesië door misoogsten zijn opgelopen. Het betreft landen met een enorm grote groep armen.

Het Ifpri houdt het Westen deels verantwoordelijk voor de situatie. Er is volgens het Ifpri bewijs dat het stimuleringsbeleid voor biobrandstoffen in de EU en de VS de voorraad graan naar beneden duwt, met hogere prijzen tot gevolg. Het Ifpri pleit ervoor ondersteuning van biobrandstoffen te koppelen aan de werkelijke CO2-reductie die kan worden gerealiseerd.

Daarnaast roept het Ifpri landen ertoe op een sociaal vangnet op te zetten dan wel uit te breiden. Soms bestaat in arme landen volgens het Ifpri het misverstand dat de schaarse geldstroom geleid moet worden naar direct-productieve doelen. Het ondersteunen van de eigen bevolking leidt echter wel degelijk indirect ook tot productiviteit.

Tenslotte vraagt het Ifpri voor een transparante, eerlijke en open wereldwijde handel in landbouwgoederen. Het eindelijk afronden van een nieuwe wereldhandelsdeal kan daarbij volgens het Ifpri behulpzaam zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.