Home

Nieuws

Ifap ten onder aan mismanagement

Parijs – De internationale boerenorganisatie Ifap is opgeheven. De medewerkers op het kantoor in Parijs zijn ontslagen, Franse juristen zijn bezig met afhandeling van een faillissement. Financiële problemen zijn de oorzaak.

Voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland, dat lid was van Ifap, wijt de ondergang helemaal aan mismanagement. Er werden projecten gefinancierd zonder dat aan financieringsvoorwaarden was voldaan. Ondanks herhaalde waarschuwingen van lid-organisaties greep de directeur niet in.

Volgens Maat had de directie te veel bevoegdheden, en was er in feite geen goede controle mogelijk door de lid-organisaties. Van malversaties zou overigens geen sprake zijn geweest.

Ifap representeerde naar eigen zeggen 112 nationale organisaties in 87 landen wereldwijd. De belangrijkste geldschieters waren boerenorganisaties in Noord-Amerika, maar ook Europese organisaties waren betrokken. LTO droeg op jaarbasis rond 25.000 euro bij.

Ifap heeft volgens Maat een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van boerenorganisaties in derdewereldlanden. Inmiddels staat er een opvolger in de steigers. Eind deze maand is de oprichtingsvergadering van een nieuw internationaal boerenplatform in Brussel. Dit moet de rol van spreekbuis namens internationale boerenorganisaties overnemen bij organisaties als de Verenigde Naties.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.