Home

Nieuws 184 x bekeken

Ieren willen invoer van Groente en fruit beperken

Dublin – Ierland probeert door de eigen tuinbouw te stimuleren de invoer van groente, fruit en ook van sierteeltproducten terug te dringen.

In dat kader stimuleren zowel de overheid als de agrarische O&O dienst Teagasc vooral de start van kleinere bedrijven in de tuinbouw. Die kunnen dan ook werkgelegenheid scheppen in de strijd tegen de door de crisis fors opgelopen werkloosheid in het land.

Ierland voert nog altijd veel groente en fruit uit het buitenland aan, waarbij Groot-Brittannië de grootste leverancier is. Bij appels komt zelfs 95 procent uit het buitenland, bij aardappelen en ook pootgoed ligt dat op ongeveer de helft. Volgens Teagasc kan dat allemaal veel minder en kan de Ierse tuinbouw veel meer zelfvoorzienend worden. De organisatie houdt daarom een serie cursussen voor mensen die een eigen tuinbouwbedrijf op willen zetten. De cursussen zijn onder meer gericht op groente en fruit, aardappelen, champignons, potplanten en bloemen. ’’De belangstelling is overweldigend, we hebben al mensen weg moeten sturen,” aldus programma manager Jim O’Mahony. Hij denkt dat de Ierse tuinbouw op den duur het tij om zou kunnen keren. ’’We kijken ook naar exportmarkten.”

Of registreer je om te kunnen reageren.