Home

Nieuws

Hyacint triomfeert in de keuringszaal

Lisse – In de keuringszaal bij CNB in Lisse viert de lente hoogtij. Meer dan 170 hyacintencultivars staan daar in volle bloei en werden in de zaal geplaatst in het kader van een speciale hyacintenkeuring.

Nog nooit heeft de bezoeker zo’n groot aantal verschillende cultivars en zaailingen tegelijk kunnen bewonderen. De keuring biedt een serieus kijkje in de variatie die binnen het gewas hyacint te vinden is. Allerlei vormen en types komen voor het voetlicht: smalle trossen, brede ronde trossen, dichte trossen, gevulde bloemen en enkele bloemen, bloemen in een kleur en meerkleurig. Te veel om op te noemen.

John Nijssen Bloembollen toont een grote collectie historische cultivars, oudere cultivars die nog in cultuur zijn en een dertigtal eigen zaailingen. Van elk wordt één exemplaar geshowd.

Bij de gepende handelssoorten scoorde M.C. Zonneveld & Zn. met Hyacinthus ‘Aida’ en H. ‘Miss Saigon’ respectievelijk 9,20 en 9,10 punten. De gele H. ‘Yellowstone’ van N.J.J. de Wit en Zn. /Nord Lommerse kreeg 9 punten, evenals H. ‘Chicago’ van Zonneveld en de lichtblauwe ‘Fresco’ van Orientalis. Met zijn grote nagels en nonchalante tros volgt deze hyacint kledingmode op de voet. Bij de beste ongepende handelssoorten wist de combinatie N.J.J. de Wit en Zn / Nord Lommerse te imponeren met de hyacinten uit de P-lijn te weten ‘Blue Pearl’, ‘White Pearl’ en ‘Pink Pearl’ met resp. 9,30, 9,20 en 9,10 punten. De donkere, door sommigen zwart genoemde H. ‘Midnight Mystique’ van Kapiteyn Groep uit Anna Paulowna kreeg 9,10 punten van de keuringscommissie.

Bij de zaailingen scoorde Markglory met een drietal zaailingen. De hoogste beoordeling ging naar de roze 03-16001 met 9,35 punten. De keuringscommissie besloot om deze zaailing zonder meer als winnaar aan te wijzen. De inzending van Chr. V.d. Salm en Zn, Lisse liet een grote verscheidenheid aan vormen en types zien. Menig bezoeker van de keuringszaal werd getroffen door de mogelijkheden binnen het gewas hyacint. Bij de gepende zaailingen scoorde J.F.M. Hogervorst met zaailing 29048 9 punten. De inzending hyacinten op pot van L.W.A. van der Poel werd door de commissie beoordeeld als snijhyacinten op pot. Zaailing 907 II 4.05 scoorde 9,10. De statige, lange hyacinten in minder algemene kleuren trokken veel aandacht. Een aantal inzendingen is deze week nog bij de CNB te bewonderen.

Foto

Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.