Home

Nieuws

Hoorzitting lijkt op woordenspel

Den Haag - De hoorzitting over de besluitvorming rond de ruimingen bij mond- en klauwzeer in Kootwijkerbroek mondt op veel punten uit in een woordenspel.

Lau Jansen van de Stichting Onderzoek Mond- en Klauwzeercrisis Kootwijierbroek liet tijdens de zitting vrijdag zelfs zien, dat het plaatsen van een komma opeens tot een andere betekenis kan leiden van de woorden die er staan.
En misschien heeft die komma er wel toe geleid dat de toenmalige Riijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees de uitslagfax die van het laboratorium in Lelystad naar de RVV werd gezonden verkeerd is begrepen.

Aldo Dekker van het Centraal Veterinair Instituut (toen ID-Lelystad) maakte bij de hoorzitting duidelijk dat het uitgesloten is dat er een misverstand was over de uitslagfax. En dat die fax niet voldoet aan vastgelegde ISO-normen, betekent volgens Dekker niet meer en niet minder dan dat het lab met de RVV had afgesproken op welke manier ze elkaar zouden informeren. Dat kan ook volgens diezelfde ISO-normen, stelt Dekker.

Dekker klaarde ook een ander misverstand op. Lau Jansen betoogde dat de zogenoemde viruskweek op lammerniercellen geen mond- en klauwzeer kan aantonen. Op zich klopt dat. Wat Jansen bij zijn redenering niet vermeldt, is dat de toenmalig landbouwminister al in 2001 heeft aangegeven dat de viruskweek wordt gevolgd door een aanvullende test, waarmee het virus wordt aangetoond. Dat die zogenoemde Idas-elisatest niet wordt vermeld, betekent niet dat die niet is uitgevoerd. "Elke viruskweek wordt gevolgd door een idas-elisatest, zonder die test kunnen we het virus niet aantonen", aldus Dekker.
Die test kan binnen twee uur een uitslag geven, zegt Dekker.

Dekker legde ook uit dat laboratoriumprotocollen niet voor iedereen even goed te volgen zijn. "Protocollen zijn niet geschreven om door iedereen begrepen te worden, maar voor de mensen die ermee moeten werken."

Of registreer je om te kunnen reageren.