Home

Nieuws 205 x bekeken 1 reactie

Hollandse agrariërs maken zich geen zorgen over nucleaire ramp

Borssele - Agrariërs in de buurt van de kerncentrales in Borssele en het Belgische Doel zijn niet verontrust nu in Japan een nucleaire ramp dreigt. Dat blijkt uit een rondgang langs enkele boeren in de omgeving.

Wel melden burgers in de gemeenten Woensdrecht en Bergen op Zoom zich vaker voor een jodiumpil.

Een nucleaire ramp betekent dat gevaarlijke straling door de lucht verspreid wordt. Mensen kunnen onder andere door de straling kanker of haaruitval krijgen. Landbouwgrond kan bij een hoge dosis van met name radioactief caesium tot 200 jaar onbruikbaar worden. In Japan dreigt nu bij twee reactoren in Fukushima een kernsmelting waardoor straling vrij kan komen.

In Nederland staan kernreactoren in het Zeeuwse Borssele en het Noord-Hollandse Petten. De centrale in Borssele telt één reactor en voorziet Nederlandse afnemers van stroom. Het betreft een oude installatie uit 1973. Ter vergelijk, de Japanse reactoren waarmee nu problemen zijn, werden 10 jaar later gebouwd. De reactor is bestand tegen een tweede Watersnoodramp.

De twee kleine reactoren in Petten zijn bedoeld voor Europees onderzoek het produceren van radionucliden voor medisch gebruik. Net over de grens, 15 km van Bergen op Zoom, staat in België ook nog de kerncentrale Doel met 4 reactoren. De centrale is bestand tegen kleine aardbevingen die wel gevoeld worden, maar doorgaans weinig schade aanrichten.

Rinus van ‘t Westeinde teelt appels en peren op 4 km van de kerncentrale in Borssele. “Ik hoor mijn collega’s er nu wel over, het speelt altijd in deze omgeving. Maar boeren en tuinders zijn nuchter genoeg om te begrijpen dat aardbevingen en tsunami’s in Zeeland niet te verwachten zijn. Bovendien is de centrale gebouwd op een overstroming.”

Volgens Van ‘t Westeinde reageren sommige burgers wel heftig. “Maar dat gebeurt altijd, en duurt gelukkig maar even. De vuurwerkramp in Enschede en de brand in Volendam waren van een andere orde natuurlijk, maar ook toen maakte opeens iedereen zich zorgen.”

Melkveehouder Marian de Roo gelooft op enkele km van dezelfde centrale ook niet in een dreiging in Nederland. “De geiten wollen sokken in de omgeving roeren zich nu wel, maar nee, boeren houden zich toch meestal aan de feiten. Zeeland ligt niet op een breuklijn. En de centrale staat er nu al zo lang zonder incidenten dat een plotselinge ramp onwaarschijnlijk lijkt.”

Nederland is nooit echt dicht bij een nucleaire ramp geweest. In 2001 viel in Petten korte tijd de stroom uit, waardoor de koeling vier minuten lang niet werkte en een kernsmelting met beperkte gevolgen dreigde. In Borssele kwam in 1996 bijna een kleine, ongevaarlijke hoeveelheid straling vrij. Van de centrale Doel zijn geen noemenswaardige incidenten bekend.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Don't score their simplicity!

Of registreer je om te kunnen reageren.