Home

Nieuws

'Het gaat weer beter met bloembollensector'

Hillegom – De bloembollensector zit weer in de lift. Dat is de indruk van Sjaak Langeslag, voorzitter van de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB).

Louis Laan van het Ondernemersklankbord Nederland roept de noodtoestand uit in het bollenvak. Langeslag kan dat op dit moment niet helemaal plaatsen. ”Het bollenvak heeft het de laatste jaren stevig voor de kiezen gekregen. Enerzijds door de economische situatie in afzetlanden, anderzijds door het veranderende consumentengedrag; mensen planten minder bollen in de tuin. De belnagstelling voor bloemen is echter onverminderd groot.”

Door het vrij grote aanbod staan prijzen onder druk, ziet Langeslag. Het aanbod van bloembollen is groot door goede oogsten en toenemende productie in het buitenland. ”Hierdoor staat het rendement van teeltbedrijven onder druk bij de stijgende kostprijzen. Het teeltvolume trekt echter het laatste seizoen juist weer aan en ook de waarde van de export is wat gestegen. De tendens is positief, het gaat de goede kant weer op. We komen uit een slechte periode, maar ik heb de indruk dat het weer aantrekt in de sector.”

Langeslag: ”Bloemproductenten maken betere prijzen voor tulpen en lelies, waardoor de mogelijkheid om bollen aan te kopen ook toeneemt. We hebben het lijntje omhoog weer te pakken. De komende tijd moet blijken hoe bestendig dat lijntje is. Is het tijdelijk of structureel?”

De voorzitter van KAVB voegt toe dat hij zijn indrukken baseert op objectieve cijfers. ”Kwekers en handelaren kunnen wat pessimistischer zijn, omdat het eigen gevoel een rol speelt.”

Of registreer je om te kunnen reageren.