Home

Nieuws 2 reacties

'Hennenhouder bestelt nog kooidieren'

Asten – Leghennenhouders in Zuid-Europa en België bestellen nog kooidieren om die in december van dit jaar in het traditionele kooien te plaatsen. Dat bleek op een studie-avond voor leghennenhouders van mengvoerfabrikant Coppens diervoeding.

Europese leghennenhouders mogen vanaf volgend jaar geen leghennen meer plaatsen in traditionele kooien. Het was eigenlijk de bedoeling van de Europese Commissie om de kooihuisvesting voor leghennen zonder verrijking met zitstokken en legnesten met ingang van 1 januari 2012 te verbieden.

Diverse Europese landen staan het plaatsen van kooihennen tot eind december van dit jaar nog toe. Deze dieren kunnen dan nog één of tweede rondes (na ruien) kooi-eieren produceren. Staatssecretaris Bleker van landbouw beslist volgende maand hoe Nederland met het EU-verbod op traditionele kooien omgaat.

De Nederlandse eiersector vreest een oneerlijke concurrentie tussen Europese leghennenhouders door de verschillende interpretaties op het kooiverbod door diverse EU-lidstaten. ”Leghennenhouders in Zuid-Europa bestellen nog volop kooihennen om die tot eind dit jaar op te zetten in hun traditionele kooihuisvesting. De eieren van deze dieren krijgen dezelfde code 3 als die van verrijkte kooien of koloniehuisvesting. Daardoor is niet meer te zien dat deze eieren uit een traditionele kooi komen. Eierhandelaren zouden deze eieren niet moeten kopen”, vindt John Bierens van producent van alternatieve huisvestingssystemen Vencomatic.

Niet alleen in Zuid-Europa zetten leghennenhouders tot eind van het jaar kooidieren op. Commercieel directeur Ad Kemps van Coppens diervoeding kent ook Belgische leghennenhouders die dat doen.

In Duitsland is het aandeel van eieren uit traditionele kooien inmiddels gedaald naar 18 procent. ”In de Duitse stad Hessen gaan al geluiden op om de verkoop traditionele kooi-eieren te verbieden”, zegt Bierens. Voor de Nederlandse eiersector is Duitsland een zeer belangrijke afnemer.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Ze moesten zulke boeren zélf opzetten. Zonder zitstok!

  • Aad Baars

    Je kan beter de hufterige overheidsmedewerkers in deze landen aan het gas leggen want die staan deze valse concurentie toe!

Of registreer je om te kunnen reageren.