Home

Nieuws

Grovere vroege rode paprika

Enkhuizen - De vroege rode paprika E.41.3749 van Enza Zaden heeft de naam Maranello gekregen.

De naam van het nieuwe paprikaras, dat officieel bekend werd gemaakt in het bijzijn van telers die er dit jaar in totaal 29 hectare van hebben staan, is verbonden met de gelijknamige Italiaanse plaats waar de Ferrari wordt gemaakt. Eerdere rasnamen waren ook al verbonden met de autosport. Het grote vermogen van de snelle sportwagens in het topsegment wordt door de zaadfirma van toepassing geacht op de nieuwe paprika.

Teler Erik Vermeeren in Rijsbergen ziet ook wel een parallel met deze kenmerken.”Maranello is vijf dagen vroeger dan voorganger Viper. Daarmee hopen we steeds net iets vroeger te komen met de zetting. Daarbij geeft hij iets meer kilo’s en grovere, zwaardere vruchten. Hij heeft ook een mooiere vastere vorm. Viper kon soms ook wat puntiger vruchten maken.”

De nieuwkomer vraagt een iets andere klimaatregeling. Vermeeren: ”Hij werd gepresenteerd als ’de vernieuwde Viper’. Maar hij is duidelijk generatiever. Hij moet zo’n 0,6 tot 0,7 graden meer temperatuur hebben. De bloem is snel aan de grovere kant, dus je moet tempo blijven houden. Al hebben we er nog niet helemaal het gevoel bij hoeveel harder je nu precies moet doorstoken in het begin van de teelt.”

In de kas loopt ook de discussie of de watergift niet nog iets meer zou moeten zijn dan de gehanteerde tweemaal de instraling, om het gewenste iets meer malse en groeizamere gewas na te streven.

In een vak met screeningsproefjes steken de meeste planten een stukje boven de Maranello uit. Volgens teeltadviseur Jan Schoeber van Enza is dit kenmerkend voor de nieuwkomer. ”Hij is kortgeschakeld, met een kort gewas. De meeste kassen zijn al wel hoog, maar hij kan dus in veel afdelingen terecht.” Het is volgens hem een arbeidsvriendelijk gewas. ”Ten opzichte van andere rassen die zo vroeg zijn, geeft deze de grofste vruchten.” De paprika’s zijn ook niet gevoelig voor ’pitting’-verschijnselen, waar de Viper onder bepaalde omstandigheden wel last van kon hebben.
”Maranello is ook erg stevig. Het is de best houdbare van onze rassen.” De resistente is beperkt tot Tm2.

Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.