Home

Nieuws 186 x bekeken 2 reacties

Groenlinks wil snelle uitvoering bouwstop megastallen

Den Haag – Groenlinks wil een snelle uitvoering van een bouwstop voor megastallen. Dat zegt de partij na de uitzending van her tv-programma Zembla.

”De uitzending bevestigt eens te meer dat we moeten stoppen met de bouw van grootschalige stallen, waarin dieren als producten worden behandeld en bacteriën en ziekten vrij spel hebben”, aldus de partij.

Groenlinks-Kamerlid Rik Grashoff dient morgen vragen in om van staatssecretaris Henk Bleker duidelijkheid te krijgen over de bouwstop van grootschalige veehouderijbedrijven.

Groenlinks vindt dat de recent aangenomen moties in de Tweede kamer snel uitgevoerd moeten worden. ”Wij willen nu per omgaande van Bleker weten hoe hij deze moties gaat uitvoeren”, aldus Grashoff.

GroenLinks wil niet dat er gerommeld wordt met de definitie van megastallen. ”Onze motie was glashelder over wat een megastal is, namelijk groter dan 300 nge. Dat staat ongeveer gelijk aan 7.500 vleesvarkens of 1.200 zeugen. Dus geen ontsnappingsroute door de definitie van megastallen op te rekken, zoals Bleker nu lijkt te doen. Ik ga er streng op toezien”, aldus Grashoff.

Vorige week schreef Bleker in een brief aan de Tweede Kamer dat hij een tijdelijke stop op de bouw van stallen groter dan 300 nge wil. Hij gaat hierover in overleg met gemeenten en provincies.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Zeer onverstandig! Grote bedrijven hebben vaak meer kennis en de kracht om alles beter uit te voeren. Zij kunnen de kostprijs vaak veel lager houden dan de kleine bedrijven. Men kan best voorwaarde stellen aan kwaliteit, maar niet aan omvang van een bedrijf! Stel dat het grote bedrijf veel beter is als het kleine bedrijf, waar is men dan toch mee bezig als men niet goter amg wat wel zeer goed is?

  • no-profile-image

    Moet ik concluderen dat als het bedrijf kleiner den 300 nge 's is het gevaar opziekte uitbraken na genoeg nihil is? Wel erg naïef lijkt me onze grootouders met 3 en 10 koeitjes hadden MKZ en TBC uitbraken. Goed een Mega stal is dus vuiler voor de omgeving dan 2 stalletjes met dezelfde hoeveelhied dieren. Hoe dom kun je zijn om dit te geloven. Ik zie in deze hele actie maar één doel; "Weg met de dierhouderij in Nederland". lekker hypocriet zijn en karbonaatjes eten van varkens waarvan het welzijn volkomen onbekend is. Onder het mom van;"Wat je niet ziet is er niet!!!"

Of registreer je om te kunnen reageren.