Home

Nieuws 184 x bekeken

'Groeiseizoen sinds 1951 halve maand eerder, winter 21 dagen korter'

Düsseldorf – Het groeiseizoen in Noordrijn-Westfalen is gerekend vanaf 1951 tot 2009 met 16 dagen naar voren geschoven.

Dat is de conclusie van een studie van het landbouwministerie van deze aan Gelderland en Limburg grenzende Duitse deelstaat over de klimaatverandering. Voorjaar en zomer zijn desondanks even lang gebleven, maar de herfst is met 17 dagen toegenomen en de winter heeft 21 dagen ingeleverd. Bovendien verschoof de neerslag van de zomer naar de winter, terwijl tevens het aantal buien met meer dan 20 mm neerslag per dag is toegenomen. In het Ruhrgebied is de toename gerekend van 1937 tot 2007 vier procent per decade en tussen 1973 en laatstgenoemd jaar zelfs 20 procent per decade. De gemiddelde watertemperatuur van de Rijn steeg sinds 1987 met 1,2 graad C De studie is gebaseerd op analyses van weerdata van de hele 20e eeuw tot heden.

Of registreer je om te kunnen reageren.