Home

Nieuws 161 x bekeken

Gegevens van individuele boer niet langer op internet

Den Haag - Europese subsidies voor individuele agrarisch ondernemers worden niet langer openbaar gemaakt.

Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie heeft besloten de publicatie van de Europese subsidiegegevens te beperken tot niet-natuurlijke rechtspersonen, zoals maatschappen, BV’s, NV’s of vennootschappen onder firma.

De subsidiegegevens worden eind april door het ministerie gepubliceerd. Met de beperkte openbaarmaking sluit het ministerie aan op een uitspraak van het Europese Hof van Justitie in Luxemburg. De Europese rechter besloot vorig jaar in een door twee Duitse boeren aangespannen zaak, dat de bescherming van de persoonlijke levenssfeer van individuele boeren zwaarder weegt dan openbaarmaking van de subsidiegegevens.

Het ministerie maakt de gegevens op zo’n manier openbaar, dat het niet mogelijk is om alle gegevens in één keer op te vragen. Daarmee wordt het onaantrekkelijk om de gegevens voor commerciële doeleinden te gebruiken.

Of registreer je om te kunnen reageren.