Home

Nieuws

Geen effect meer van Tsjernobyl op paddenstoelen Oostblok

Düsseldorf – Paddenstoelen uit Litouwen, Polen, Wit-Rusland, Rusland en Servië voldoen allemaal aan normen voor radio-activiteit.

Dat laat het ministerie van landbouw, milieu en consumentenbescherming van de deelstaat Mecklenbrug-Voorpommern weten. Uit steekproeven van 2008 tot en met 2010 zijn geen overschrijdingen gevonden van de norm van 600 Bq per kilo. De onderzoekers vonden waarden tussen 0 en 382 Bq per kilo.

Het ministerie doet de melding naar aanleiding van de problemen met de kerncentrale Fukushima I. Het ministerie concludeert dat uit dat getroffen gebied nauwelijks product wordt geïmporteerd door Duitse partijen.

Duitsland kent een meetnetwerk voor straling van 1.800 meetpunten (sondes). Dat netwerk werd ingesteld na de kernramp in Tsjernobyl.

Of registreer je om te kunnen reageren.