Home

Nieuws 1 reactie

Gassector krijgt meer vrijheid

Den Haag - De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft haar fiat gegeven aan aanpassingen in de regelgeving omtrent de gasmarkt, waardoor netbeheerders meer verantwoordelijkheden krijgen en meer keuze krijgen in waar zij hun gas kopen.

Dat maakte de NMA donderdag bekend. Voortaan zijn de marktpartijen zelf verantwoordelijk voor de veiligheid en doelmatigheid van het transportnet. "Het gasnet moet in balans zijn'', lichtte Jaap de Keijzer van de NMA toe. "Dat wil zeggen dat het net op de juiste druk blijft en dat er per saldo niet meer gas wordt uitgehaald dan erin gaat.''

Als er toch onbalans ontstaat, moet de landelijke netbeheerder GTS gas bijkopen of verkopen. De marktpartij die de onbalans heeft veroorzaakt, draait op voor de kosten. Anderzijds wacht de partij die het probleem oplost een voordeel.

Eén reactie

  • no-profile-image

    uit het artikel kun je niet echt opmaken of er nu gas uit het buitenland nu hier mag komen.
    want terragas ( staatsbedrijf ) regeld als enige de in/verkoop van gas. het wordt wel eens tijd dat er goedkoper en beter brandbaar gas uit een ander put komt dan dat water uit slochteren

Of registreer je om te kunnen reageren.