Home

Nieuws

'Gasprijs blijft hoog, kansen voor aardwarmte'

Hilversum - De gasprijs stijgt en daarmee wordt aardwarmte lucratiever. Dat stelt Anneke Postma, sectormanager voor akker- en tuinbouw van Rabobank.

Postma denkt dat subsidies voor aardwarmte nu nog nodig zijn, maar dat aardwarmte op termijn ook zonder subsidie rendabel zal zijn.

Rabobank is de grootste financier van de land-en tuinbouw in Nederland. De coöperatieve bank gaat er vanuit dat de gasprijs gemiddeld de komende 20 jaar zal stijgen, aldus Postma. Ze noemt de huidige gasprijs “relatief laag”. Naast dit economische motief is aardwarmte volgens Postma een goede mogelijkheid voor de sector te verduurzamen.

De sector heeft afgesproken dat in 2020 het gebruik van fossiele brandstoffen fors is teruggedrongen. De Rabobank heeft volgens Postma besloten extra in te zetten op financiering van kansprijke projecten op het terrein van duurzame energie, en vooral geothermie, zoals aardwarmte ook wordt genoemd.

Daarbij geldt niet één vaste set financieringseisen. De bank heeft speciaal voor aardwarmte financieringsbeleid ontworpen. Op details gaat Postma niet in omdat het gebaseerd is op maatwerk. “We kijken naar de beste oplossing die bij de tuinder past. De belangstelling voor geothermie is groot.”

Bij aardwarmte wordt water met een temperatuur van circa 70 graden Celsius van honderden meter diepte opgepompt om kassen of gebouwen te verwarmen.

Postma spreekt 31 maart op het edEC seminar over geothermie in Baarn.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.