Home

Nieuws

Freesia 'Mayo' wint Jan Goemans-prijs

Roelofarendsveen – De gele Freesia ‘Mayo’ van P. Hofland heeft de Jan Goemans Trophy gewonnen.

De prijs voor de beste nieuweling werd toegekend na jurering door de Vaste Keurings Commissie (VKC). Er waren tien cultivars voor deze keuring ingezonden. Dat is relatief weinig.

Met een afnemend aantal veredelaars en inzenders bij de Freesia’s komt volgens de VKC ook het aantal nieuwigheden onder druk te staan. Binnen de sector rijst dan ook de vraag wat dit voor de toekomst zal gaan betekenen. Een verdere afname, een stabilisatie of weer een toename?

Innovatie is en blijft belangrijk. Nieuwe impulsen en nieuwe cultivars bieden de markt nieuwe kansen. Juist bij de Freesia zouden nieuwe introducties van harte toegejuicht moeten worden, wat weer als stimulans voor de veredelaars kan zijn om met dit werk door te gaan.

Het Freesia comité van de VKC heeft de ingezonden cultivars nadrukkelijk gevolgd en verkoos uiteindelijk de Freesia ‘Mayo’. Een sterke groeier en prima verwerkbaar. Zeker in de transportfase.

Een bijzonder sterk punt is het bijna jaarrond kunnen telen van deze cultivar. ‘Mayo’ heeft daarnaast een goed vaasleven, wat belangrijk is voor de consument. Voor het vak is het een Freesia met een prima productie met zware haken in de zomer. Al met al een verbetering in het gele sortiment.

Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.