Home

Nieuws

Franse telers vrijgesproken van spuiten bij te veel wind

Brive – Drie Franse appeltelers zijn vrijgesproken van de beschuldiging dat ze bestrijdingsmiddelen zouden hebben gespoten terwijl de wind sterker was dan is toegestaan.

Volgens de rechtbank in Brive bestaat er te veel twijfel over de feitelijke weerberichten van Météo France op de dagen rond het vermeende incident. De rechter geeft de telers daarom het voordeel van de twijfel.

Tegen de telers was een klacht ingediend door een aantal mensen die in de nabijheid van hun boomgaarden wonen. Bij die klacht werden ze ondersteund door de milieu-actiegroep Générations futures. De klagers stelden dat tijdens het spuiten windsnelheden tot 30 kilometer per uur voorkwamen, terwijl spuiten alleen tot windkracht drie ofwel 20 kilometer per uur is toegestaan.

”De berichten van Météo France zijn echter in twijfel getrokken. Op de betrokken dagen was de windsnelheid 30 kilometer per uur, maar de weerberichten zijn te weerspreken”, aldus een woordvoerster van Générations futures. De telers zelf stellen dat ze nooit bij te veel wind gaan sproeien omdat de dure spuitmiddelen dan voor het grootste deel verloren gaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.