Home

Nieuws 364 x bekeken

Franse schapensector stabiliseert

Parijs – De Franse schapensector lijkt zich na de twee moeilijke jaren door de blauwtongepidemie wat te stabiliseren. Afgelopen jaar is 82.800 ton schapenvlees geproduceerd, vrijwel evenveel als in 2009.

In de jaren daarvoor lag de schapenslacht echter nog boven de 90.000 ton en voor 2007 zelfs rond de 100.000 ton per jaar. Het aantal geslachte schapen en lammeren daalde afgelopen jaar nog wel met een kleine procent naar 4,4 miljoen.

Volgens de agrarische infodienst Agreste is de stabilisatie onder meer te danken aan het weer op peil komen van de vruchtbaarheid bij de ooien nadat dat door de blauwtong vanaf 2008 een flinke knauw had gekregen. Daarnaast kwam het gemiddeld geslacht gewicht uit op 17,8 kilo, waarmee het peil van 2007 weer is bereikt.

De buitenlandse handel in schapen en lammeren nam vorig jaar af. In totaal werden 733.000 levende dieren uitgevoerd, dat is 42.000 minder dan in het voorafgaande jaar. De invoer nam met 12.000 dieren af naar 553.000. De meeste Franse dieren gaan naar Spanje en Italië terwijl bij derde landen Libanon een overwegende positie inneemt. Aan de invoerkant neemt ons land 43 procent van de Franse handel voor haar rekening, op afstand gevolgd door Spanje en Hongarije.

Of registreer je om te kunnen reageren.