Home

Nieuws 250 x bekeken

Franse invoer Nederlandse kalveren daalt met 70 procent

Parijs – Frankrijk heeft vorig jaar 70 procent minder slachtkalveren uit Nederland ingevoerd dan in het jaar daarvoor. De totale kalverinvoer in Frankrijk nam met 34 procent af. Ons land is de tweede buitenlandse leverancier na Spanje.

Dat staat in een overzicht van de Franse rundveemarkt van de agrarische infodienst Agreste. Volgens de dienst neemt de kalverinvoer met 84 procent het overgrote deel van de invoer van slachtvee voor haar rekening.

Aan de andere kant slaagden de Fransen erin de uitvoer van slachtvee met 14 procent op te voeren. De export van stieren ging daarbij omhoog van 84.000 naar 104.000, vooral door een sterk groeiende vraag uit Libanon.

In Frankrijk zijn verder afgelopen jaar bijna 5,16 miljoen slachtrunderen geproduceerd, dat is een kleine 3 procent meer dan in 2009. De toename komt behalve door de hogere export ook voor rekening van een toegenomen binnenlandse slacht. Het aantal slachtrunderen ligt daarmee weer bijna op het niveau van voor de blauwtongepidemie, signaleert Agreste.

De groei bij de binnenlandse slachtcijfers wordt voor een deel aangestuurd door een toename van de consumptie van rundvlees en daarvan gemaakte producten. Over het hele jaar gezien werd 2 procent meer gekocht maar in de maand december trok dat aan tot nog een procent meer.

Of registreer je om te kunnen reageren.