Home

Nieuws

Frans handelsoverschot agrarische producten schiet omhoog

Parijs - Frankrijk heeft in januari een overschot van 673 miljoen geboekt op de handelsbalans voor agrarische en -voedingsproducten.

Dat goede resultaat - bijna twee keer zo hoog als het overschot in januari 2010 - is vooral te danken aan de sterke export van basisproducten en de hoge prijzen daarvan. Zowel de EU als derde landen nemen momenteel veel van dat soort producten van Frankrijk af. Dat meldt de agrarische infodienst Agreste.

Wat betreft de export naar andere EU-landen kan Frankrijk vooral meer graan, mais, zuivelproducten en groente en fruit verkopen. Zo is bij groente en fruit de uitvoer binnen de EU vergeleken met begin vorig jaar met bijna een kwart toegenomen. Bij de bewerkte voedingswaren doet ook de export van suiker en chocolade het goed.

Na twee jaar van krimp neemt de buitenlandse handel in vlees eveneens weer wat toe. Bij de handelsstroom naar derde landen gaat het vooral om zachte tarwe en daarnaast om wijn. Ook bij onder meer pluimvee, levend vee en zuivel is naar deze bestemmingen een toename te noteren. Daarnaast importeren de Fransen ook veel agrarische- en voedingsproducten, waaronder opnieuw zuivel, koffie, cacao en dranken.

Of registreer je om te kunnen reageren.