Home

Nieuws 218 x bekeken

Frankrijk voert meer kip, kalkoen en eend in

Parijs - Frankrijk heeft afgelopen jaar 449.000 ton kip, kalkoen en eend of daarvan gemaakte vleesproducten ingevoerd.

Dat is acht procent meer dan in het voorafgaande jaar. De sterkste toename, ruim 10 procent, zit in kip dat met ruim 380.000 ton ook verreweg het grootste deel voor haar rekening neemt. De invoer van kalkoen en bereidingen nam juist met bijna acht procent af naar 45.000 ton.

Dat blijkt uit een overzicht van de agrarische infodienst Agreste. De dienst tekent daarbij aan dat de invoer de laatste twee maanden van het jaar een forse opmars vertoonde, met name bij kalkoen. Vooral Brazilië kon meer dan dit soort producten leveren terwijl bij kip ook Spanje en Polen en wat kalkoen betreft Portugal en Duitsland hun export naar Frankrijk op konden voeren.

Aan de andere kant kon Frankrijk ruim 624.000 ton van dergelijke producten exporteren, een toename met drie procent. Hier is ook kip het belangrijkste met 437.000 ton oftewel ruim acht procent meer. De uitvoer van kalkoen en aanverwante producten nam daarentegen met ruim 13 procent af naar 121.000 ton, waarmee het verdere verval van de kalkoenensector in Frankrijk wordt aangetoond.

Verder werd aan eend en producten daarvan, waaronder met name foie gras, bijna 60.000 ton ofwel ruim vier procent meer geëxporteerd. De totale Franse productie van kip en kipproducten vertoonde afgelopen jaar een groei met 3,8 procent naar 970.000 ton. Bij kalkoen was echter sprake van een nieuwe daling met bijna twee procent naar 391.000 ton terwijl eend met bijna 238.000 ton slechts 1,3 procent groei vertoonde.

Of registreer je om te kunnen reageren.