Home

Nieuws 166 x bekeken

’Forse maatregelen tegen resistente bacteriën’

Bilthoven – Nultoleranties, opkoop van dieren, exportbeperkingen en misschien zelfs reisbeperkingen voor burgers moeten mogelijk worden ingezet om het gevaar voor de mens van bijvoorbeeld MRSA, resistente Campylobacter en ESBL’s te beperken.

Dit bepleiten onderzoekers van het RIVM in het rapport ’Risk profile on antimicrobial resistance transmissible from food animals to humans’.

In dit rapport schetsen de onderzoekers een beeld van steeds resistenter wordende besmettingen in en vanuit de veehouderij. Ze noemen daarbij het risico van steeds virulenter wordende MRSA-besmettingen bij vleeskalveren en varkens, Campylobacter-besmettingen die tegen al meer soorten antibiotioca bestand blijken te worden en ESBL-besmettingen die een hoge tol eisen.

Om de risico’s hiervan tegen te gaan, moeten mogelijk verdergaande maatregelen worden getroffen dan nu vaak in Nederland worden genomen, menen de onderzoekers. Ze kijken hierbij naar deels al in het buitenland ontwikkeld beleid. Zo hanteert de Deense overheid al een nul-tolerantie voor quinolone-resitentie Campylobacter.

Voor koppels dieren die met gevaarlijke MRSA-stammen besmet blijken, is opkoop en vernietiging mogelijk ook een goede maatregel, menen ze en zeker het overwegen waard in de toekomst.
De onderzoekers menen dat gezien de aantallen besmettingen allereerst de Campylobactor-besmettingen moeten worden aangepakt. Het gaat om 79.000 infecties per jaar. De infecties met quinolone-resistentie Campylobacters springen eruit. Die zijn goed voor ruim de helft van alle Campylobacterbesmettingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.