Home

Nieuws 228 x bekeken

Forse energiebesparingsresultaten in Deense glastuinbouw

Kopenhagen – De Deense glastuinbouw heeft het energieverbruik per vierkante meter sinds 2006 met ruim 19 procent teruggedrongen.

Dat resultaat meldt de sector in een rapport. De besparing is een uitvloeisel van een overeenkomst met de overheid.

De doelstelling werd bovendien ver overtroffen en eerder bereikt dan gepland. Volgens de bedrijfsadviesdienst GartneriRådgivningen is dat te danken aan de snelle ontwikkeling op het gebied van isolatiematerialen en klimaatbeheersing. Tevens worden de planten geteeld bij een lagere temperatuur dan voorheen. Gerekend naar het verbruik van energie voor verwarming is de besparing sinds 2006 afzonderlijk bekeken krap 21 procent (gecorrigeerd voor graaddagen). Het stroomverbruik is met 10,5 procent gereduceerd. Sinds 1996 is de totale energiebesparing 38 procent per vierkante meter. Aan de overeenkomst met de overheid nemen 40 grote glastelers deel met een areaal van 1,8 miljoen vierkante meter (180 hectare).

Of registreer je om te kunnen reageren.