Home

Nieuws

FAO: voedselprijzen in februari naar nieuwe toppen gestegen

Rome – Voedselprijzen zijn in februari opnieuw gestegen tot grote hoogten. Dat blijkt uit de voedselprijsindex van de FAO.

De graanprijs steeg op maandbasis 3,7 procent tot het hoogste niveau sinds juli 2008. Aan de graanprijs wordt vaak een spilfunctie toegedicht. De zuivelprijs steeg tot het hoogste niveau sinds de piek van november 2007.

De stijging van de graanprijs is vooral het gevolg van hogere maïsprijzen, zelf het gevolg van een grote vraag uit de ethanolindustrie en China. In China dreigt door droogte de graanoogst zo goed als te mislukken. China heeft weliswaar grote voorraden, maar zal deze mogelijk na gebruik van een deel ervan toch willen aanvullen.

De vleesprijs steeg 2 procent en ligt nu ruim 10 procent boven het gemiddelde over 2010. Met name in de EU steeg de prijs voor varkensvlees en in Australië en Nieuw-Zeeland steeg de prijs voor schapenvlees. De prijzen lijken de laatste dagen echter af te koelen, aldus het VN-agentschap, doordat enkele landen importbeperkingen invoeren.

De prijs voor oliën en vetten kwam in februari na een minimale stijging uit op het hoogste niveau sinds juni 2008. Alleen de prijs van suiker daalde op maandbasis. De daling is echter klein en het prijsniveau ligt nog altijd 1 procent boven het prijsniveau in dezelfde periode vorig jaar. Omdat de wereldvoorraad nog altijd klein is, lijkt er weinig ruimte voor een structurele daling, aldus de FAO.

David Hallam van de FAO divisie voor handel en markt zegt te vrezen dat nieuwe prijsstijgingen ook van aardolie de toch al precaire voedselsituatie in landen kan verslechteren. ”Dit verhoogt de onzekerheid.”

Of registreer je om te kunnen reageren.