Home

Nieuws 183 x bekeken

FAO: meer geld nodig voor ontwikkeling landbouw

Abu Dhabi – Secretaris-generaal van wereldvoedselorganisatie FAO Jacques Diouf roept landen op de investeringen in de landbouw op te voeren.

Volgens de Senegalees is de interesse in agrarische investeringen sinds de voedselcrisis van 2008 weer weggezakt. ”Slechts 5 procent van de ontwikkelingshulp betreft landbouwhulp.”

De Senegalees deed de uitspraken tijdens een bijeenkomst in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), waar onder andere de steden Dubai, Abu Dhabi en Sharjah toe behoren. Diouf prees de VAE omdat het in relatief korte tijd op wist te klimmen tot de zesde grootste producent van dadels ter wereld.

De wereldbevolking groeit van 6,9 miljard mensen nu tot 9,1 miljard mensen in 2050, aldus Diouf. Hierdoor moet de voedselproductie wereldwijd 70 procent omhoog. In ontwikkelingslanden zou de productie 100 procent moeten stijgen, aldus Diouf, die ook pleit voor het terugdringen van het gebruik van graan voor biobrandstoffen.

In 1980 maakte landbouwsteun 19 procent uit van de totale ontwikkelingshulp verstrekt door landen. In 2006 was dit percentage gedaald tot 3 procent om volgens Diouf op te klimmen tot 5 procent nu. Wat Diouf betreft geven landen 10 procent van hun bruto binnenlands product uit aan de ontwikkeling van de landbouw.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.